Filmajánló

1. A Hópárduc talpra áll

Erőss Zsolt, Magyarország legeredményesebb hegymászója 2010 januárjában lavinabalesetet szenvedett a Magas-Tátrában.
Jobb lábát 10 nappal később amputálni kellett.
A film az ő történetét követi, ahogy részt vesz a rehabilitáción és néhány hónap múlva újra sportolni kezd.

2. The Alpinist

Marc-André Leclerc egyedül mászik, messze a rivaldafénytől.

A szabad szellemű, 23 éves fiatalember a történelem legmerészebb solo mászásait teszi meg.

Kamerák és hibalehetőség nélkül, ez Leclerc szemlélete, az egyéni kaland lényege.

3. Messner

Dokumentumfilm a hegymászó ikonról, Reinhold Messnerről és arról, hogyan vált azzá.

Ez a film éppúgy szól a személyiségéről, mint a rendkívüli hőstetteiről.

‘egy vitatott hegymászó pszichogramjáról’

4. Meru

Ez a dokumentumfilm három elit hegymászót követ nyomon, amint a ‘Cápauszony’ útvonalát másszák ki az indiai Meru-hegynek, amely a világ egyik legnehezebb megmászható csúcsa.

(a képen balról jobbra:

Jimmy Chin, Conrad Anker, Renan Ozturk)

5. Zuhanás a csendbe

Joe Simpson (Brendan Mackey) és Simon Yates (Nicholas Aaron) megkísérli megmászni a már sokak által sikertelenül legyőzni próbált közel 7000 méter magas Siula Grande-t. A küzdelmes út sikerrel jár, de a visszaúton baleset történik, ami végül tragédiába torkollik.

6. The Dawn Wall

2015-ben két amerikai sziklamászó, Tommy Caldwell és Kevin Jorgeson az egész világot lenyűgözte azzal, hogy megpróbálták a lehetetlen: megmászni a Dawn Wallt, a Yosemite Nemzeti Park ikonikus sziklája, az El Capitan 910 méteres falát. Az elszántság és a megszállottság határmezsgyéjén mozogva Caldwell és Jorgenson hat évet töltött el azzal, hogy centiméterről centiméterre megtervezte és begyakorolta az utat. A végső próbálkozásnál már az egész világ őket figyelte. Tommy Caldwell és Kevin Jorgeson úttörő tettet hajtott végre azzal, hogy szabadon megmászta a Dawn Wallt az El Capitanon.

7. Free Solo

Alex Honnold, a világ egyik legjobb és legbátrabb sziklamászója olyan célt tűzött ki maga elé, ami még rajta is kifoghat _ sőt, az életébe kerülhet. A családja, a barátnője és a barátai tiltakozása ellenére elhatározta, hogy megmássza a Yosemite Nemzeti Parkban emelkedő El Capitan legendás 900 méteres gránitfalát _ meghozzá nem is akárhogy, „free solo”-ban, azaz egyedül, biztosítás nélkül.

8. Cerro Torre

A lélegzetelállító Patagónia hátterében David Lama és partnere, Peter Ortner megpróbálja szabadon megmászni a Cerro Torre délkeleti oldalát, amelyet egykoron a világ legnehezebb útvonalának tartottak.     

9. A Völgy lázadása, a Yosemite mászóforradalom

A várva várt Reel Rock film, a Valley Uprising a modern sziklamászás hagyományainak történetét meséli el. A helyszín a Yosemite-völgy, Kalifornia: a világ egyik leghíresebb nemzeti parkja, égbeszökő gránitfalakkal. Ez a hely fél évszázada nem más, mint a versengés, kaland és lázadás hatalmas színpada.

10. Az Istenek Hegycsúcsa

1924-ben George Mallory és Andrew Irvine megpróbált felmászni a Mount Everestre , de soha többé nem látták őket. Hetven évvel később Makoto Fukamachi, egy fiatal japán riporter találkozik egy Habu Jodzsi nevű titokzatos hegymászóval, akinek a kezében Fukamachi Mallory kameráját véli látni, amiből kiderülhet, hogy Mallory és társa valóban elsőként mászták meg az Everestet.

11. Nordwand

12. Nanga Parbat meghoditása

13. Kegyetlen Hegycsúcs